Επίσκεψη αμερικανο-εβραϊκών οργανισμών, AHEPA και AHI στην Κύπρο

Πολυμελής αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Προέδρων των αμερικανο-εβραϊκών οργανώσεων, ένα κεντρικό συντονιστικό όργανο που εκπροσωπεί 50 οργανισμούς, επισκέφθηκε στις 22 Φεβρουαρίου την Κύπρο έπειτα από πρόσκληση του Προεδρικού Επιτρόπου Αποδήμων, Φώτη Φωτίου. Την αποστολή συνόδευαν ο chairman της AHEPA, Νίκος Καρακώστας, ο εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης Βασίλης Μωσαϊδης κι ο πρόεδρος του Αμερικανο-ελληνικού Ινστιτούτου (AHI), Νίκος Λαριγγάκης.

Προς τιμή της αντιπροσωπείας έγινε εκδήλωση με ομιλητή τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, καθώς και συμβολική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του υπουργού Άμυνας, Χριστόφορου Φωκαϊδη, στο «Στρατόπεδο Αντιστράτηγου Βασιλείου Καποτά», στη Λευκωσία, στο χώρο όπου ανεγέρθηκε μνημείο Κύπρο-Ισραηλινής φιλίας,

Η κοινή αντιπροσωπεία είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, Ιωάννη Κασουλίδη και Χριστόφορο Φωκαϊδη, τον προεδρικό Επίτροπο Φώτη Φωτίου και τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτική Ανδρέα Μαυρογιάννη. Στις εκδηλώσεις και επαφές παρευρέθηκε η αμερικανίδα πρέσβειρα στη Λευκωσία, Καθλίν Ντόχερτι.

Ο chairman της AHEPA Νίκος Καρακώστας δήλωσε «υπερήφανος για την παροχή συνεχούς υποστήριξης από μέρους της Διασποράς, στην προώθηση της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, που συμβάλλει στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου».

Παράλληλα ευχαρίστησε τον πρόεδρο Αναστασιάδη και την κυπριακή κυβέρνηση για το χρόνο που διέθεσαν να τους συναντήσουν και τη βοήθεια για να καταστεί η μονοήμερη επίσκεψη επιτυχής.

Ο Επίτροπος Προεδρίας για Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου δήλωσε πως στις 7 Μαρτίου θα έχει συνάντηση στα Ιεροσόλυμα με τους ομολόγους του από την Ελλάδα και το Ισραήλ, κατά την οποία θα ανασκοπήσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί επί κοινών πρωτοβουλιών για συνεργασία σε θέματα που αφορούν τις οργανώσεις Διασποράς, σε τομείς όπως ο πολιτισμός, η οικονομία, ζητήματα που αφορούν τη νεολαία της Διασποράς καθώς και πολυθεματικές ανταλλαγές επισκέψεων.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Φωτίου είπε, μεταξύ άλλων, ότι η επίσκεψη του Συμβουλίου Προέδρων θα δώσει την ευκαιρία να συζητηθούν και να ανταλλαγούν απόψεις για θέματα που αφορούν στις άριστες σχέσεις ανάμεσα σε Κύπρο, Ισραήλ και Ελλάδα καθώς και για το ρόλο που διαδραματίζουν οι οργανώσεις της Διασποράς στις ΗΠΑ και στο παγκόσμιο.

Πρόσθεσε ότι «η οργανωμένη Διασπορά στις χώρες μας έχει αποδείξει πόσο ισχυρή μπορεί να είναι και πόσο μεγάλη επιρροή έχει».

Ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαίδης παρευρέθηκε στη συμβολική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο «Στρατόπεδο Αντιστράτηγου Βασιλείου Καποτά», όπου ανεγέρθηκε μνημείο Κυπρο-Ισραηλινής φιλίας. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το μνημείο ανεγέρθηκε πέρσι στην είσοδο του στρατοπέδου όπου στεγαζόταν την περίοδο της αποικιοκρατίας το Βρετανικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο (γνωστό με το ακρωνύμιο BMH) όπου υπήρξε, παράλληλα, ο τόπος γεννήσεως για πολλά Εβραιόπουλα, οι γονείς των οποίων κρατούνταν στα βρετανικά στρατόπεδα της Ξυλοτύμβου, της Δεκέλειας και του Καράολου, κατά την προσπάθειά τους να μεταβούν στο Ισραήλ με το πέρας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σε χαιρετισμό του ο κ. Φωκαίδης αφού ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των Αμερικανοεβραϊκών Οργανώσεων για τη διαχρονική στήριξη που παρέχουν προς την Κύπρο, αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς Κύπρου –Ισραήλ και στην συνεχή αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών, σημειώνοντας επίσης τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στις σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο ρόλο της Κύπρου ως πυλώνας σταθερότητας και συνεισφορέας ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε επίσης, η Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο Yael Ravia-Zadok.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
Την ετοιμότητα και αποφασιστικότητα της κυπριακής Κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά να εργαστούν στενά με τη νέα αμερικανική Κυβέρνηση «για την περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής μας συνεργασίας σε όλους τους τομείς» εξέφρασε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης

Μιλώντας στην αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Προέδρων των αμερικανο-εβραϊκών οργανώσεων, της AHEPA και του ΑΗΙ στη Λευκωσία, ανέφερε εξάλλου ότι η σχέση που έχει οικοδομηθεί με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ «αποτελεί στρατηγική επιλογή και απόδειξη αυτού είναι οι άνευ προηγουμένου υψηλού επιπέδου συναντήσεις ανάμεσα στις τρεις χώρες, σε όλα τα επίπεδα».

Τα μέλη του Συμβουλίου έγιναν δεκτά στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Πρόεδρο να επισημαίνει και τις αναφορές του τέως Αντιπροέδρου και του τέως Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για το στρατηγικό ρόλο της Κύπρου στην περιοχή.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η επίλυση του θα έχει μεγάλο όφελος όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, αλλά και για τη διεθνή κοινότητα.

Ο Πρόεδρος υπογράμμισε τον τεραστίας σημασίας ρόλο της Τουρκίας για την επίλυση του Κυπριακού, σημειώνοντας ότι «το μήνυμα προς την Τουρκία πρέπει να είναι απόλυτα ξεκάθαρο: είναι καιρός να τερματιστεί η αναχρονιστική παρουσία της στο νησί, να τερματίσει την κατοχή και να αποσύρει τα στρατεύματα της».

Πρόσθεσε ότι «η πλευρά μας και ο ίδιος προσωπικά παραμένουμε δεσμευμένοι στην εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης και στη συνέχιση του διαλόγου. Αν όλοι επιθυμούν την επίτευξη του ίδιου στόχου πρέπει να εργαστούμε με αποφασιστικότητα και να εγκαταλείψουμε τις όποιες προφάσεις και ιδιαίτερα τους όποιους απαράδεκτους όρους και προϋποθέσεις που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των Κυπρίων».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε εξάλλου ότι Κύπρος και Ισραήλ μοιράζονται κοινές αξίες και επεσήμανε ότι οι εβραϊκές οργανώσεις έχουν ενισχύσει το πολιτικό μήνυμα ότι η συνεργασία των δύο χωρών είναι στρατηγικής σημασίας.

Πρόσθεσε ότι «η κοινή μας δέσμευση για ενθάρρυνση της συνεργασίας ανάμεσα στη Διασπορά μας εκφράστηκε στη Διακήρυξη της τριμερούς συνάντησης κορυφής Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας τον Δεκέμβριο του 2016».

Αναφερόμενος, τέλος, στην ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην περιοχή, ο Πρόεδρος είπε ότι «το φυσικό αέριο μπορεί να καταστεί το όχημα για τη δημιουργία μιας περιοχής ενότητας, ειρήνης και σταθερότητας», προσθέτοντας ότι τα αποθέματα στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να αποτελέσουν την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ.