Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε αντιπροσωπία της ΑΧΕΠΑ

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Μάριος Καρογιάν δέχθηκε σήμερα πολυμελή αντιπροσωπία της ομογενειακής Οργάνωσης ΑΧΕΠΑ Βορείου Αμερικής, με επικεφαλής τον Ύπατο Πρόεδρό της κ. Νικόλα Καρακώστα.

Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε την αντιπροσωπία για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, εκφράζοντας, μεταξύ άλλων, την απογοήτευσή του για τα μέχρι στιγμής πενιχρά αποτελέσματα των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και για το χάσμα που παρατηρείται σε βασικές πτυχές του Κυπριακού, παρά την επίδειξη καλής θέλησης της ελληνοκυπριακής πλευράς. Ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδιώκει λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, στη βάση των σχετικών Ψηφισμάτων του ΟΗΕ, υπενθυμίζοντας, όμως, ότι το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Άγκυρα, η οποία προβάλλει απαιτήσεις που είναι έξω από το πνεύμα και τις αρχές του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, αναφερόμενος στην ανοχή, ακόμη και στήριξη, της οποίας τυγχάνει η Τουρκία από ισχυρά κέντρα διαμόρφωσης πολιτικής λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, τόνισε το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι οργανώσεις του απόδημου Ελληνισμού, όπως είναι η ΑΧΕΠΑ, στην ενίσχυση του αγώνα του κυπριακού λαού, μέσα από την ανάπτυξη επαφών και άσκηση πιέσεων προς αυτά τα κέντρα. Γι’ αυτό, επισήμανε ο κ. Καρογιάν, χρειάζεται περαιτέρω ενδυνάμωση της επικοινωνίας και της συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και της ΑΧΕΠΑ, καθώς και άλλων οργανώσεων αποδήμων, ούτως ώστε να οικοδομηθούν συμμαχίες με ισχυρούς παράγοντες της διεθνούς πολιτικής, μέσα από την προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων Κύπρου και Ελλάδος.
Από πλευράς του, ο κ. Νικόλας Καρακώστας εξέφρασε την προθυμία του ιδίου, αλλά και της Οργάνωσης ΑΧΕΠΑ να εργαστούν περαιτέρω από κοινού με τον κυπριακό λαό και την Κυπριακή Κυβέρνηση για μία ελεύθερη Κύπρο στην οποία να διασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων.

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Καναδά κ. Νίκ Αρουτζίδης διαβεβαίωσε και από τη δική του πλευρά τον Πρόεδρο της Βουλής για τη σταθερή στήριξη των ομογενών του Καναδά, αλλά και άλλων παραρτημάτων της ΑΧΕΠΑ ανά τον κόσμο, στο δίκαιο αγώνα του κυπριακού λαού.